Çatışmanın olmadığı evlilik olamaz. Gündelik hayatın stresi, zorlukları bireylerin değerleri ve düşünceleriyle birleşince, çiftlerin kimi zaman fikir ayrılıkları, tartışmalar ve hatta ilişkideki kişilerden birinde veya her ikisinde ayrılmayı istemeye varan sonuçlar doğurabilir. Ailedeki çatışma tırmandığında bundan ailedeki herkes olumsuz etkilenir ve nihayetinde çocukların uyumları da bozulur. Çocuklar, özelikle bireysel uyumda zorluk yaşarlar ve yaşıtlarıyla ilişkileri bundan olumsuz etkilenir. Bu yüzden birçok çift kendileri ve çocuklar uğruna ayrılma veya boşanma yolunu seçmektedir.
Boşanmak istemenin birçok nedeni olabilir. Boşanmayı isteyen eşlerin sorunları uzun bir sürede oluşmuş sorunlardır ve kişilerin ilişkiyi sonlandırmayı isteyecekleri kadar şiddetli noktaya varmışlardır. Bunun dışında aslında evlenme nedenleri veya çift danışmanlığı almak istemenin nedenleriyle boşanmanın nedenleri benzerdir. Evlilik stresi bireylerde kaygı bozuklukları, depresyon, madde kötüye kullanımı veya sağlık sorunlarına neden olacak kadar yoğun hale gelebilir.
Boşanma danışmanlığı, çiftlerle psikolojik danışma çeşitlerinden biridir ve çiftlere fiziksel, psikolojik ve yasal olarak ayrılmalarına yardım etmeyi ifade eder.
Boşanma danışmanlığının amaçları şunlardır:
- Evliliğin sona erdiğini kabul etme
- Boşanılan kişi ile boşanma sonunda sağlıklı bir şekilde ilişki kurabilme
- Sonlanmakta olan evlilikte kendi payının farkına varma
- Varsa, söz konusu evlilikten olan çocukların yaşayacakları ‘kayıp’ duygusuna uyum sağlamalarına yardım etme
- Boşamanın sebep olduğu kriz durumundan yararlanarak bunu kendi hakkında farkındalık kazanma ve gelişimi için bir fırsat olarak görme
- Makul ve kabul edilebilir yasal anlaşmaya varabilme
- Yeni sağlıklı alışkanlıklar geliştirme
Boşanma danışmanlık 3 aşamada gerçekleştirilir.
Boşanma öncesi : Çift boşanma kararından emin değildir. Boşanmadan önce neler yapılabilir? Evlilik tekrar kurtulabilir mi ? Kararın gözden geçirildiği ve çiftlerin doğru karar alması için destek verildiği danışmanlık sürecidir.
Boşanma süreci : Çiftlerin boşanma kararı aldığı veya taraflardan birisinin boşanmak istediği dönemdir. Bu süreçte çocuklara boşanmanın nasıl anlatılacağı, çocuğun velayetinin kimde kalacağı, boşanmada mal paylaşımı,evin kimde kalacağı gibi konularda destek olunur.
Boşanma sonrası : Boşanma sonrasında hem kadınlarda hem de erkelerde düşük benlik saygısı , öfke,kaygı, depresyon görülebilir.Bu durumda kişiye bireysel olarak destek verilir. Boşanma sonrasında, kişilerin yeni hayatlarına adapte olmasına yardımcı olunur. Çiftlerin bu süreçte iletişim dengesinin kurulması ve çocukla doğru ilişkinin kurulması için yardımcı olunur. Çocukta uyum problemleri gözlenirse çocuk danışmanlığına yönlendirilir.
Arya Psikoloji Boşanma Danışmanlığı ile İlgili Çalışma Alanlarımız
- Boşanma Öncesi
- Boşanma Kararsızlığı
- Boşanmada Eş
- Boşanmada Çocuk
- Boşanma sonrası Yaşama Uyum
- Boşanma Sonrası Yaşamda Karşılaşılan Güçlükler