Günümüzün getirdiği dijital yaşama psikolojik danışmanlık hizmetlerinin de uyum sağlaması ile online terapiler yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle de yaşadığı lokasyon gereği terapi desteği bulamayan bireyler için online psikolojik danışmanlık önemli bir fırsat olarak görülmekte, durum böyle olunca da online terapinin işlevselliği önem arz eden bir konu haline gelmiştir.
Arya Psikoloji olarak 9 yıldan beri online psikolojik danışmanlık birimimizde online terapiye uygun olduğu anlaşılan konu ve bireylerle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Online Psikolojik Danışmanlığa Dair Araştırmalar Ne Diyor?
Online terapinin, psikolojik rahatsızlıkları iyileştirmesinde etkili bir seçenek olup olmadığına dair birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar, uzaktan terapinin etkinliğine dair anlamlı veriler sunmakta ve online terapi seanslarından son derece etkili sonuçlar elde edildiğini göstermektedir.
Örneğin; online terapinin depresyon ve kaygı bozukluğu tedavisindeki geçerliliği hakkında 2016’da yapılan bir araştırmada, online terapi sürecinden sonra yapılan kontrollerde danışanların depresyon ve kaygı bozukluğu belirtilerinde belirgin iyileşmeler olduğu görülmüştür.
Yüz yüze terapi ile online terapiyi karşılaştıran başka bir deneysel çalışma ise, internet tabanlı bir terapinin yüz yüze terapiyle eşit derecede faydalı olduğunu göstermektedir. Bu çalışmalar doğrudan kişisel temas olmaksızın üretken bir terapi süreci gerçekleştirilebildiğini göstermiştir. Kişisel temasın psikoterapi gibi insanın kendi hayatına karşısındakini davet ettiği bir çalışmada yeri şüphesiz büyüktür. Bu sebeple de ideal olan bir ofis ortamında terapistle yüz yüze çalışmaktır ancak bazı durumlarda –danışan ya da terapist farklı bir şehre ya da ülkeye taşındığında, ofis ortamına erişimi engelleyen bedensel bir zorluk söz konusu olduğunda, salgın süreçleri gibi fiziksel izolasyonun önemli olduğu zamanlarda gibi– yüz yüze başlayan terapinin yarım kalmaması için uzaktan yani online olarak yürütülmesi kararı alınabilir. Bu karar terapist ve danışanın beraber alabileceği bir karardır.
Hali hazırda başlamış terapi sürecinin online ortama taşınabilmesi gibi yaşadığı şehirde klinik psikolog / psikoterapist bulunmayan ya da farklı bir ülkede yaşayıp anadilinde terapi desteği almak isteyen danışanlar için yine internet üzerinden görüntülü gerçekleştirilen çevrimiçi bir ortamda psikoterapi uygulaması yapmak mümkündür.
Bire bir terapi desteğinde terapist ve danışan arasında belirlenen çerçeve (seans sıklığı, seans süresi, ücret) uzaktan-çevrimiçi terapi desteğinde de geçerliliğini korur.
Online Terapi Nasıl Yapılır?
Online terapi psikolog ile danışanı, psikoterapi desteğinin sağlanabilmesi için internet ortamında kurulan görüntülü bağlantı aracılığıyla görüştüren bir çalışma şeklidir. Online terapi, özellikle klinik psikoloğa ulaşmakta zorlanılan şehirlerde ya da ülkelerde ikamet eden kişilerle ve son zamanlarda gündemimizde olan pandemi süreci dolayısıyla sosyal mesafenin korunması gereken durumlarda psikoterapi görüşmesi yapmayı mümkün kıldığı için yadsınamayacak bir öneme sahiptir. Online terapide bağlantı için kamerası (webcam) olan bir bilgisayar, cep telefonu veya tablet, kulaklık, mikrofon ve iyi bir internet bağlantısı yeterlidir. Online psikolog ve danışanın beraber belirlediği bir görüntülü konuşma uygulaması üzerinden önceden belirlenmiş randevu gün ve saatte danışanın görüntülü aramayı başlatması yoluyla gerçekleştirilir.
Online Terapi Yapan Klinik Psikolog Nasıl Çalışır?
Online terapi, yüz yüze terapi ile aynı etik kurallara ve yöntemlere tabidir, uzman online psikologlar da bu yönergeleri çevrimiçi süreçlerde de harfiyen takip ederler. Görüşmelerin faydalı olması, danışanın istikrarlı çalışması ve doğru müdahalelerin yapılmasıyla mümkündür.
Online görüşmeleri merkezimizdeki terapi odalarında veya kişisel çalışma ofislerimizde yapmaktayız. Danışan olarak sizin online görüşme yapacağınız yer ise yalnız olduğunuz ve rahat edebileceğiniz herhangi bir oda olabilir. Terapi için uygunluk durumu değerlendirmesi sonrası yüz yüze bir psikoterapi seansı nasılsa ona uygun olarak online terapi de uygulanır. Psikolog ve danışan, uygun mekan ve gizlilik prensipleri eşliğinde güvenli online iletişim akışı sağlayarak seansları randevulaşarak gerçekleştirirler.
Online Terapi Seansı Ne Kadar Sürer?
Bireysel ve çift terapisi seansları 45-50dk. sürmektedir ve uzman farklı bir öneride bulunmadıkça haftada bir gerçekleşir. Terapinin sıklığı ve terapi çalışmasının uzunluğu çalışılan konu ve uzmanınızın süreç boyunca takip ettiği psikoterapi yönelimine göre farklılık göstermektedir.
Online Terapi Avantajları Nelerdir?
- Mekansal kısıtlama söz konusu olmadan danışanın terapiye erişimini mümkün kılar.
- Zaman kısıtlaması olmaksızın esnek zamanlama seçenekleri ile randevu planlaması yapılabilir. Kişiler çalışma saatleri, yalnız olabilecekleri saatlerin sınırlılığı ya da yaşadıkları ülkelerdeki saat farkı dolayısıyla esnek randevulaşma seçenekleriyle programlama yapabilirler.
- Sosyal mesafe yönergelerine uygun şekilde profesyonel psikoterapi ve danışmanlık hizmerlerinden faydalanmanın iyi bir yoludur.
- Doğru psikologla bir araya gelmeyi kolaylaştırır. Destek almak istediğiniz konuda çalışan ve size uygun bir yaklaşımla çalışan terapist her zaman sizinle benzer semt ya da şehirde yaşayan terapist olmayabilir. Bu bağlamda güvenilir, alanına hakim, güven duyacağınızı hissettiğiniz psikolog fiziksel anlamda ulaşılabilir değilse online terapi yoluyla çalışma gerçekleştirmek mümkündür. Kişi internet aracılığıyla istediği online psikoloğu tercih etme imkânını da yakalayabilmektedir.
Online Terapi Faydaları Nelerdir?
Online terapinin birçok araştırmada terapi memnuniyetini arttırdığı , terapiye erişimi ve alınan sonuçları geliştirdiği, çeşitli popülasyonlara ve psikolojik bozukluklara hitap ettiği ve yüz yüze terapi ile eşdeğer etkililikte olduğu gözlemlenmiştir.
Bazı konular ya da belli kişilik örüntülerinde kişi online terapi yardımı almayı yüz yüze olmaya tercih edebilir. Örneğin, cinsel konulardaki sorunlarla ilgili psikolojik danışma, sosyal çekiniklik-sosyal fobi durumlarında sıklıkla bu başvuru yöntemi kullanılmaktadır. Böyle durumlarda terapi amaçlarından biri de bu süreci kişi rahat hissettiği için online başlatsa dahi, kişiyi online terapi seçimini yapmasını sağlayan faktörleri de onunla birlikte araştırmak ve anlamlandırmaktır.
Ailesi ya da yakınları tarafından psikoloğa gitmeye ikna edilemeyen kişiler internet üzerinden psikologla görüşmeyi daha kolay kabul etmektedirler. Bu kişilerin, online görüşmeden sonra yüz yüze görüşmeyi de kabul etme oranları yükselmektedir. Yine bulunduğu yerde istediği psikologla görüşme fırsatı olmayan kişiler için de çevrimiçi terapi bireye kolay erişim imkanı sağlamaktadır. Kişi bulunduğu yerdeki psikologla görüşmek istemiyorsa internet aracılığıyla istediği psikoloğu tercih etme imkânını da yakalayabilmektedir.